Screencast

Screencast är skärminspelningar som kan göras med hjälp av olika verktyg. Jag använder mig av både Smartboardens egen inspelare (i Notebook) och av det webbaserade Screencast-O-Matic. Båda fungerar bra men den senare fungerar direkt i webbläsaren vilket är en fördel ifall man inte vill ladda ner Notebook på datorn.

 

Jag har gjort skärminspelningar som täcker en stor del av teoridelen i alla psykologikurser på gymnasiet. Skärminspelningarna är korta, i medeltal fem minuter långa, och de behandlar en viss teoridel i kursen. Jag laddar upp alla skärminspelningar på skolans lärplattform Fronter (och en del på youtube) så att eleverna kan titta på dem hemma när de själva vill. Det finns många anledningar till att jag använder mig av dessa videoklipp. För det första sparar jag tid i kursen då jag kan låta eleverna ta del av morgondagens teoridel på förhand. Detta möjliggör att jag inte behöver sätta tid på att presentera teorin i klassen utan jag kan gå direkt in på att tillämpa teoridelen. Läs gärna mitt blogginlägg om att flippa klassrummet. Därtill är det uppskattat bland eleverna att de har möjlighet att repetera teoridelen hemma inför prov eller ifall de har missat en lektion i skolan pga sjukdom.

 

Nedan några exempel på skärminspelningar i psykologi.

Tack för att du kommenterar

Hur göra?

Datum: 16.11.2013 | Av: Zahra

Hej Simon,

När du använder screencast, har du förberett en powerpowent innan med det du ska presentera så att hanteringen blir smidig?
Om ja, när jag byter slide på PP hänger screencastfönstret med?

Var det med hjälp av screencast som du började flippa dina undervisning?

tacksam för svar

Sv:Hur göra?

Datum: 12.01.2014 | Av: Simon

Hej Zahra,
Jo, jag har förberett presentationen först i vanlig ordning och screencastfönstret följer med då jag byter slide. Jag använde faktiskt Smartboardens eget inspelningsverktyg i början men gick sen över till Screencast-O-Matic som jag tycker är smidigare.

Ny kommentar